Go Back   HWBOT forum > Overclocking & benchmarking > Intel CPU Overclocking > Sandy Bridge (P67/Z68) OC

Sandy Bridge (P67/Z68) OC Clock'n'volt that Sandy

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #11  
Old 01-09-2011
Hondacity's Avatar
Hondacity Hondacity is offline
Really Xtremely Doomed
 
Join Date: Jun 2008
Posts: 2,435
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Hondacity
Default

keep posting massman..your findings are very interesting..we shall soon master these boards/cpu
__________________
Reply With Quote
  #12  
Old 01-09-2011
Massman's Avatar
Massman Massman is offline
In the distance
 
Join Date: Jul 2006
Location: Taipei
Posts: 22,579
Thanks: 808
Thanked 1,136 Times in 557 Posts
Massman has a spectacular aura aboutMassman has a spectacular aura aboutMassman has a spectacular aura about
Send a message via MSN to Massman
Default

I've also noticed that the M4E I'm testing at the moment tends to loop the memory initialisation more than once. So, it's possible to see it go from 00 to 6x, back to 10, back to 6x and repeat. Just ignore and hope it boots.

Oh, in case you have lock-up at 63, try to shutdown PSU and power it on quickly again and boot again. Sometimes it goes straight through. With ASUS boards, when it says overclocking failed: F1 -> bios -> F10 + save and it should work just fine.

For the P8P67 Deluxe I quickly tested today: looks like loading settings from the OC profiles doesn't work. Clear CMOS, set everything in bios and reboot works perfectly.
__________________
Where courage, motivation and ignorance meet, a persistent idiot awakens.

For all HWBOT community related questions, contact Christian Ney or Websmile. For any other questions, contact me at pieter@hwbot.org.
Reply With Quote
  #13  
Old 01-11-2011
SF3D's Avatar
SF3D SF3D is offline
robot overlord
 
Join Date: May 2006
Location: TadikistaN
Posts: 1,596
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
SF3D is an unknown quantity at this point
Default

SB is funny. When you enable speedstep you will be stuck at code 63. You can get over that by pressing the clear cmos button very quickly in the I/O side of board. After that the board will boot back, so you can get back in to bios. If the board boots for some reason with your overclocked settings you will be stuck at middle of loading OS.

If speedstep is disbled I see the same AE code, when it should load the hard drive.

So the issues are exactly same as Massman and others said. It might be some bios issue with some turbo ratios. I hope it will be fixed soon. If it is not bios issue and it is mostly related to CPU, then it is quite easy to see what your CPU can do.

Have someone found any solution for the issue described above?

E: and the board is of course Maximus IV Extreme
Reply With Quote
  #14  
Old 01-11-2011
Massman's Avatar
Massman Massman is offline
In the distance
 
Join Date: Jul 2006
Location: Taipei
Posts: 22,579
Thanks: 808
Thanked 1,136 Times in 557 Posts
Massman has a spectacular aura aboutMassman has a spectacular aura aboutMassman has a spectacular aura about
Send a message via MSN to Massman
Default

For the Maximus IV Extreme, you can try this:

- set everything in bios
- save settings
- hope it goes through
--- if 63: quickly power off/on PSU and just boot again (repeat if necessary)
- boots up 75% of the time with 'overclocking failed' settings -> F1 (bios), don't change anything just F10 (save) and reboot again

AE is indeed when loading the drives. It's also a sign of the max of your CPU; you can work around the AE and get the boot menu, but OS loading will fail because the all cores are stressed.

Also, I often have issues booting >1.55V vcore

For P8P67 Deluxe,

Don't use bios profiles to save you clocks, it didn't work properly here with the PLL bios. I could get the highest clocks only with clear cmos and setting everything manually. Loading a bios profile returns 63 all the time.
__________________
Where courage, motivation and ignorance meet, a persistent idiot awakens.

For all HWBOT community related questions, contact Christian Ney or Websmile. For any other questions, contact me at pieter@hwbot.org.
Reply With Quote
  #15  
Old 01-11-2011
SF3D's Avatar
SF3D SF3D is offline
robot overlord
 
Join Date: May 2006
Location: TadikistaN
Posts: 1,596
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
SF3D is an unknown quantity at this point
Default

It is easier to just hit the clear cmos button in the other side of the board when you see 63. Just let the lights go off and boot immediately. It saves time and works every time and you don't loose any settings, but you will get back to bios.

But if you get the board to boot, it will most likely fail during OS load anyway in that case.
Reply With Quote
  #16  
Old 01-21-2011
RayG RayG is offline
kitchen robot
 
Join Date: Jan 2011
Location: NETHERLANDS
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
RayG
Default

Guys,

I'm having a problem with booting my PC. It stops at code D6: no console output devices are found.

This is my system:

ASrock P67 Extreme 6
Intel Core i2500K
Corsair CMX8GX3M2A1333C9
Seasonic X-660 PSU
Powercolor HD4850 video card
Samsung 1TB HDD
DELL 20" TFT monitor

I've double checked the installation and I cannot find anything wrong. The video card, monitor and HDD come from my previous system and worked well. The other components are brand new.

Thanks for your help!
__________________
Reply With Quote
  #17  
Old 01-22-2011
cokolwiek cokolwiek is offline
kitchen robot
 
Join Date: Jan 2011
Location: POLAND
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
cokolwiek
Default

Hello,

I've got problem with asrock extreme 4 p67. I can't enter the bios. I press f2/del and then I only see black screen with letter "AB" in right corner. AMI shows "0d" code, what means nothing.. Please help me. I've got this MOBO since 2days, and it's broken..? OS is runnig perfecly, no errors.

i5 2500k
4gb corsair 1600
MSI HD 6850
Chieftec 650W

Sorry for my cheap english.
BB
__________________

Last edited by cokolwiek; 01-22-2011 at 15:29.
Reply With Quote
  #18  
Old 01-23-2011
manja manja is offline
kitchen robot
 
Join Date: Nov 2009
Location: GERMANY
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
manja
Default

Quote:
Originally Posted by RayG View Post
Guys,

I'm having a problem with booting my PC. It stops at code D6: no console output devices are found.

This is my system:

ASrock P67 Extreme 6
Intel Core i2500K
Corsair CMX8GX3M2A1333C9
Seasonic X-660 PSU
Powercolor HD4850 video card
Samsung 1TB HDD
DELL 20" TFT monitor

I've double checked the installation and I cannot find anything wrong. The video card, monitor and HDD come from my previous system and worked well. The other components are brand new.

Thanks for your help!
I have the same problem and I
It stops at code D6

Bios 1.30
ASRock P67Extreme6
I7 2600K
GSkill perfect storm 2133
Evga GTX 460-768Mhz

Thanks for your help!
__________________
Reply With Quote
  #19  
Old 01-23-2011
bog_xdan bog_xdan is offline
kitchen robot
 
Join Date: Feb 2010
Location: ROMANIA
Posts: 8
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
bog_xdan
Default

Manja , did the motheboard work with bios 1.20, i see you have now bios 1.30.
Could there be this problem appear because a bad flash bios...?
Quote:
Hello,
I've got problem with asrock extreme 4 p67. I can't enter the bios. I press f2/del and then I only see black screen with letter "AB" in right corner. AMI shows "0d" code, what means nothing.. Please help me. I've got this MOBO since 2days, and it's broken..? OS is runnig perfecly, no errors.
Flash the bios again with Instant Flash...With what bios you have this problem?

Last edited by bog_xdan; 01-23-2011 at 12:40.
Reply With Quote
  #20  
Old 01-23-2011
manja manja is offline
kitchen robot
 
Join Date: Nov 2009
Location: GERMANY
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
manja
Default

Bog_xdan thanks for the quick response!
1:20 With no problem, the problem is only with the 1:30 (stop at D6 and does not go away)
Flasch 1:30 with Instant Flasch was made!
__________________
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 06:29.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright HWBOT 2004 - 2015