Go Back   HWBOT forum > >

General overclocking All things overclocking that doesn't anywhere else


User Tag List

Reply
Thread Tools Display Modes
  #1  
Unread 10-22-2016
Masterchief79 Masterchief79 is offline
grunt bot
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 128
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Masterchief79
Default E8400 Binning question

Hey guys,
what clocks would an E8400 E0 need to do to be considered bench-worthy? I have two new ones, and the first one I tested looks alright but I don't really have any measurements to base this on. I did bench two other ones some time ago but didn't keep any binning data.

If they are good CPUs, I might get DICE one weekend and bench them properly. This was a pretest done at 1,45V for maximum clocks and FSB on my REX. Zalman air cooler at room temperature mounted with gravity and a book on top. Thus, the CPU got very hot at 1,5V+ which was the limiting factor in clocks I guess (80°C in Super Pi) - addind voltages didn't help either and I know the board can do more. The screenshots I attached show two results, wPrime also stable at both settings.

Would be great if you help me to sort this in.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	E8400.jpg
Views:	30
Size:	171.0 KB
ID:	4878   Click image for larger version

Name:	E8400 SPi.jpg
Views:	26
Size:	184.4 KB
ID:	4879  
__________________
Reply With Quote
  #2  
Unread 10-22-2016
TaPaKaH TaPaKaH is offline
robot overlord
 
Join Date: Dec 2006
Location: The Netherlands
Posts: 2,752
Thanks: 27
Thanked 220 Times in 81 Posts
TaPaKaH
Send a message via ICQ to TaPaKaH Send a message via Skype™ to TaPaKaH
Default Re: E8400 Binning question

I'm not the world's biggest expert on binning E8xxx but on CPUs that I buy I usually check two things:
- if it can suicide 640-650 FSB on air with 1.40 VTT
- if it can Linpack 4.5GHz at 1.30/1.35/1.40V (E8600/E8500/E8400) or less with a Megahalems.
A positive answer to both these questions makes the CPU cold-worthy in my book.
Reply With Quote
  #3  
Unread 10-22-2016
Masterchief79 Masterchief79 is offline
grunt bot
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 128
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Masterchief79
Default Re: E8400 Binning question

Thanks, gonna check the voltage necessary for 4.5GHz. For stability, I'm just gonna use wPrime 1024M though, should be enough imo. Right now, it's running 4.5GHz 1,284V. I check back later and update you guys if 1024M did run successfully.

Edit: Here's the screenshot. Note that this is not the lowest voltage possible, it was simply the first setting I tried.
For FSB however, I don't think my board can handle more than 635 or so. Gonna try, but even if I use a PCI graphics card and overclocking the PCI-E bus to like 130MHz and stuff like that, I've never gotten it over 635. Not a 100% sure it wasn't the CPUs fault so I guess with this one my board gets another chance
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	E8400 4.5.jpg
Views:	30
Size:	178.6 KB
ID:	4881  
__________________

Last edited by Masterchief79; 10-22-2016 at 18:11.
Reply With Quote
  #4  
Unread 10-22-2016
Noxinite Noxinite is offline
robo cop
 
Join Date: Sep 2014
Location: United Kingdom
Posts: 227
Thanks: 177
Thanked 70 Times in 52 Posts
Noxinite
Default Re: E8400 Binning question

I've only binned a few E8#00, but I check for highest suicide FSB, suicide clocks and pifast clocks @1.45v on air. Best suicide 4959=551*9 That was on P5Q-E, so probably bit higher on REX
__________________
Reply With Quote
  #5  
Unread 10-22-2016
Masterchief79 Masterchief79 is offline
grunt bot
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 128
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Masterchief79
Default Re: E8400 Binning question

That's similar to my chip. 5GHz were possible at 1,45V as long as I didn't bench anything. This thing does have great clock for vCore scaling though. I'm gonna post a screenshot in a few minutes hopefully with another successful wPrime run.

It did actually complete, this is pretty much as low as I can get the voltage. I guess this means good CPU? Btw, still room temperature, for some reason HWMonitor on the above screenshot reads the temps wrong. This is regular 20°C room with anything between 50 and 70°C CPU temp (can't get proper reading).
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	E8400 4.5.JPG
Views:	18
Size:	155.1 KB
ID:	4882  
__________________

Last edited by Masterchief79; 10-22-2016 at 23:57.
Reply With Quote
  #6  
Unread 10-22-2016
Alpi Alpi is offline
construction bot
 
Join Date: May 2014
Location: Hungary
Posts: 50
Thanks: 36
Thanked 22 Times in 17 Posts
Alpi
Default Re: E8400 Binning question

If You find some high leakage cpus thtat can't go so high with air, You should give them a chance with cold I think. I have 2 C2d can do 1.3 - 1.32 @ 4500 on air but they are the opposite of each other above. The E8400 is a low leakage, can do easy 5 ghz or a little more even with air. The E8600 is a glowing one. It's very hot at 4500 mhz even and doesn't stand being hot very well. It's quite poor on air. But if You start to lower temps You can see little miracle. I've tested only on ss yet but It's my very best wolfdale around -20 !
Alpi`s Geekbench3 - Multi Core score: 5732 points with a Core 2 Duo E8600
Alpi`s CPU Frequency score: 5647.81 mhz with a Core 2 Duo E8600
__________________
Reply With Quote
  #7  
Unread 10-23-2016
Masterchief79 Masterchief79 is offline
grunt bot
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 128
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Masterchief79
Default Re: E8400 Binning question

That's not bad for SS! I got this one: Masterchief79`s wPrime - 32m score: 13sec 172ms with a Core 2 Duo E8400

but this was with LN2 a few years back. My SS is broken atm though so it's either getting it fixed for a lot of money or just ordering DICE I guess.
__________________
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
B-Die Binning xxbassplayerxx Memory Heaven (air/extreme) 208 1 Week Ago 01:29
How do I go about binning? Lays General hardware discussion 17 05-20-2015 17:02
GIGABYTE Question Time on Facebook: Question 1 - Form Factors hwbotrss GIGABYTE Tech Daily 0 07-23-2013 16:01
AMD A10-5800K Binning (45 samples) [HOW-TO BIN] Massman Trinity / Piledriver / Richland OC 7 12-17-2012 10:20
Whats your procedure for binning IB? ZMBKLN Ivy Bridge (Z77) OC 17 11-06-2012 11:22


All times are GMT +1. The time now is 18:09.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimisation provided by DragonByte SEO (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2017 DragonByte Technologies Ltd.
User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2017 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright HWBOT 2004 - 2015