Go Back   HWBOT forum > > >

Ryzen | Bristol Ridge (AM4) DDR4 on AMD!


User Tag List

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 04-15-2017
Zannema Zannema is offline
maintenance bot
 
Join Date: Sep 2016
Location: Italy
Posts: 19
Thanks: 2
Thanked 0 Times in 0 Posts
Zannema
Default My first LN2 session with R7 1700X+CrossHair VI Hero

Hello everyone, I state that the first time I try a AMD cpu @ liquid nitrogen. I found some small problem and I lost a lot of time to find a preset that would then make me go on from Windows. The most annoying thing is that: Boot to the mobo under 0C° and that's bug I had to necessarily bring temperatures in the positive, and once loaded a profile to 4GHz, after i can down the temperatures and increase voltage and frequency in the operating system. Understand well, that even a single crash, involved a "thawing" of the pot and a rise in temperatures above 0 ° C. It is there by chance a few presets that allows to circumvent this elusive "cold boot" ???

Sorry for my bad english.

Regards

Zannema
Attached Images
File Type: png 60241090e3304d8c2f07f4aa22783be88b138423.png (147.3 KB, 49 views)
__________________
Reply With Quote
  #2  
Old 04-18-2017
Johan45 Johan45 is offline
construction bot
 
Join Date: May 2013
Location: Canada
Posts: 90
Thanks: 21
Thanked 17 Times in 15 Posts
Johan45 is on a distinguished road
Default Re: My first LN2 session with R7 1700X+CrossHair VI Hero

Did you have the LN2 jumper set? That should eliminate a lot of those issues on the CHVI
__________________
Reply With Quote
  #3  
Old 04-18-2017
Zannema Zannema is offline
maintenance bot
 
Join Date: Sep 2016
Location: Italy
Posts: 19
Thanks: 2
Thanked 0 Times in 0 Posts
Zannema
Default Re: My first LN2 session with R7 1700X+CrossHair VI Hero

Yes, of course I set the jumper in LN2 mode, but I have not solved, I try with an older bios: 1001 (try this bios because i've a kit of Corsair Vengeance LED 2x8GB, and i've read that this bios is appropriate and the best for this ram)
__________________

Last edited by Zannema; 04-18-2017 at 19:02.
Reply With Quote
  #4  
Old 04-18-2017
zeneffect zeneffect is offline
robo cop
 
Join Date: Feb 2008
Location: Hooverville
Posts: 375
Thanks: 0
Thanked 6 Times in 5 Posts
zeneffect
Default Re: My first LN2 session with R7 1700X+CrossHair VI Hero

what were your main voltages? the more I learn about this platform the more it reminds me of Clarkdale behavior.
__________________
Reply With Quote
  #5  
Old 04-19-2017
elmor's Avatar
elmor elmor is offline
transformer
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 535
Thanks: 5
Thanked 603 Times in 137 Posts
elmor has a spectacular aura aboutelmor has a spectacular aura aboutelmor has a spectacular aura about
Default Re: My first LN2 session with R7 1700X+CrossHair VI Hero

Quote:
Originally Posted by Zannema View Post
Hello everyone, I state that the first time I try a AMD cpu @ liquid nitrogen. I found some small problem and I lost a lot of time to find a preset that would then make me go on from Windows. The most annoying thing is that: Boot to the mobo under 0C° and that's bug I had to necessarily bring temperatures in the positive, and once loaded a profile to 4GHz, after i can down the temperatures and increase voltage and frequency in the operating system. Understand well, that even a single crash, involved a "thawing" of the pot and a rise in temperatures above 0 ° C. It is there by chance a few presets that allows to circumvent this elusive "cold boot" ???

Sorry for my bad english.

Regards

Zannema
Can you describe exactly what happens? Stuck at some POST code or can't enter OS? Most likely it's because DRAM frequency drops with temperature.
__________________
Elmor's lab
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to elmor For This Useful Post:
Zannema (04-19-2017)
  #6  
Old 04-19-2017
Zannema Zannema is offline
maintenance bot
 
Join Date: Sep 2016
Location: Italy
Posts: 19
Thanks: 2
Thanked 0 Times in 0 Posts
Zannema
Default Re: My first LN2 session with R7 1700X+CrossHair VI Hero

At the next session I'll try to take some pictures of the bios settings and Qcode to make you see what happens. Thanks to everyone for their help and support.

Regards

Zannema
__________________
Reply With Quote
  #7  
Old 04-19-2017
Zannema Zannema is offline
maintenance bot
 
Join Date: Sep 2016
Location: Italy
Posts: 19
Thanks: 2
Thanked 0 Times in 0 Posts
Zannema
Default Re: My first LN2 session with R7 1700X+CrossHair VI Hero

Quote:
Originally Posted by elmor View Post
Can you describe exactly what happens? Stuck at some POST code or can't enter OS? Most likely it's because DRAM frequency drops with temperature.
I remember Qcode errors displayed and no startup or boot above the 0C °
__________________
Reply With Quote
  #8  
Old 04-19-2017
Johan45 Johan45 is offline
construction bot
 
Join Date: May 2013
Location: Canada
Posts: 90
Thanks: 21
Thanked 17 Times in 15 Posts
Johan45 is on a distinguished road
Default Re: My first LN2 session with R7 1700X+CrossHair VI Hero

Looking at your ambient subs with memory in mind I see you already only run 2666 likely because of the memory itself. I wouldn't be surprised since there's already and issue between it and the CPU usning LN2 just aggrevated that condition. I was using some G.Skill 3600, normally (ambient) I can run them up to 36-3700 but cold I had to drop to 2933 just to keep it booting. After I dropped speed I had no issues with re-boots eve at -180°
__________________
Reply With Quote
  #9  
Old 04-19-2017
Zannema Zannema is offline
maintenance bot
 
Join Date: Sep 2016
Location: Italy
Posts: 19
Thanks: 2
Thanked 0 Times in 0 Posts
Zannema
Default Re: My first LN2 session with R7 1700X+CrossHair VI Hero

Thanks for the advice Johan, today I received a pair of G.Skill b-die 4133mhzC12 tested on Z170, maybe the next run I can try those
__________________
Reply With Quote
  #10  
Old 04-19-2017
Johan45 Johan45 is offline
construction bot
 
Join Date: May 2013
Location: Canada
Posts: 90
Thanks: 21
Thanked 17 Times in 15 Posts
Johan45 is on a distinguished road
Default Re: My first LN2 session with R7 1700X+CrossHair VI Hero

That could make all the difference just don't expect those speeds. timings yes but the IMC is kinda cold sensitive as I said earlier but it's very CPU dependent, some are better than others.
__________________
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
[ReviewStudio] Asus Crosshair VI Hero review – best AM4 overclocking motherboard hwbotrss Tech News RSS 0 04-07-2017 19:50
[OC.COM] ASUS ROG Crosshair VI Hero Review hwbotrss Tech News RSS 0 04-06-2017 13:30
[OC.COM] AMD RYZEN 7 1700x and 1700 CPU Review hwbotrss Tech News RSS 0 03-27-2017 13:40
Pushing AMD Ryzen: ASUS ROG Crosshair VI Hero Overclocking Guide sdougal HWBOT Frontpage News 2 03-07-2017 12:10
SkatterBencher | SB#8: Overclocking AMD Ryzen 1800X with ROG Crosshair VI Hero and G.Skill Trident Z sdougal Overclockers on YouTube 0 03-03-2017 10:50


All times are GMT +1. The time now is 19:56.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimisation provided by DragonByte SEO (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2017 DragonByte Technologies Ltd.
User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2017 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright HWBOT 2004 - 2015